Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Åsa Blid, undersköterska, kom protesterna inte som en överraskning. Foto: SVT

Undersköterskor i Söderköpings kommun välkomnar protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha ändrat i schemaläggningen och gett undersköterskor i Söderköpings kommun kortare men fler arbetspass var det flera av undersköterskorna som reagerade.
– Vi hade fått nog och skickade in 21 stycken anmälningar till Arbetsmiljöverket, säger Åsa Blid, undersköterska.

Idag samlades undersköterskor inom äldreomsorgen runt om i landet till en manifestation för bättre arbetsvillkor och löner. En protestlista med 15 000 namn lämnades också in till socialminister Lena Hallengren.

”Blir åsidosatt”

I Östergötland hölls ingen manifestation men i Söderköpings kommun, där frågan har varit het under en längre tid, välkomnas nu protesterna.

– Det här har vi nästan väntat på, att det skulle bli så här stort. Det är så många kommuner som är drabbade. Det handlar om att man blir åsidosatt som undersköterska, säger Åsa Blid, undersköterska.

Kortare men fler arbetspass

Det var i samband med att schemaläggningen förändrades under förra hösten som en konflikt startade i Söderköpings kommun.

Kritiken har bland annat handlat om att vissa får kortare, men fler, arbetspass och att det slutgiltiga schemat presenteras med kort varsel. Personalen rådfrågades heller inte när schemasystemet skulle ändras.

– Vi fick tillslut nog och skickade 21 anmälningar till Arbetsmiljöverket.

Utredning ska presenteras

I september kommer kommunen göra olika riskbedömningar på samtliga av de anmälda arbetsplatserna. En oberoende utredning av det nya schemat ska också snart presenteras för politikerna vilket kan leda till förändringar, exempelvis införandet av bas-scheman.

– Idag har man ett schema som är ett slags grundschema, men det är väldigt mycket förändringar i det hela tiden.

– Med bas-scheman ska man hitta ett schema som fungerar för verksamheten och ser så likt ut som möjligt från månad till månad för dem som jobbar, säger Boel Holgersson (C) ordförande socialnämnden i Söderköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet