Sara Boman Axelsson, längst till höger, kodar tillsammans med sina vänner från klass 9E och 9C. Foto: SVT

De satsar stenhårt på programmering

Uppdaterad
Publicerad

Från kylskåp till smarta dörrar – det mesta i vår vardag är idag kopplat till kodning och programmering. Därför får tusentals barn lära sig att koda under den här veckan.

I en av salarna på Djäkneparksskolan i Norrköping råder febril aktivitet på måndagsmorgonen. Det är elever från årskurs 7-9 som, under ledning av det nationella projektet Hour of code,  lär sig programmera under en intensiv timme.

I salen sitter Sara Boman-Axelsson tillsammans med några kompisar. De har inte särskilt mycket erfarenhet av programmering sedan tidigare, men tycker att det är kul.

– Det är intressant och roligt i och med att mer och mer består av programmering, men det är nog ingenting jag vill jobba med vad jag vet, säger Sara Boman-Axelsson.

Viktigt att bryta stereotypen

Tusentals elever kommer under den pågående veckan att få lära sig mer om programmering. Linnea Rothin är vd för företaget Edvira och ansvarar för utbildningsdelen av projektet i Sverige. Hon menar att det är viktigt att unga lär sig att koda.

– Allt i ens vardag är numera kod och programmering, samtidigt är det ett av få ämnen som de flesta barn inte lär sig i svenska skolan idag. Man har sett att ju yngre man börjar desto fler får en positiv bild av programmering och de får inte heller de här stereotyperna, det är väldigt viktigt ur ett inkluderingsperspektiv i tech-branschen, säger Linnea Rothin.

Sara Boman Axelsson, längst till höger, kodar tillsammans med sina vänner från klass 9E och 9C. Foto: SVT

Vill nå 100 000 barn

Projektet pågår i hela landet och planen är att nå ut till över 100 000 barn under veckan.

– När vi började med det här projektet i augusti sa vi ”hur stor andel av Sveriges barn kan vi få programmera innan nyår”, nu börjar vi närma oss 8-10 procent så det är jättecoolt, säger Linnea Rothin.

Är det verkligen så mycket kod i samhället?

– Det är verkligen det, som svensk person i samhället i dag är det väldigt svårt att komma undan med att komma i kontakt med tekniska saker och saker som är programmerade.

”Det klarar alla”

En av de som engagerar sig i dagens projekt är Mikael Pedersen, han är matematik-, NO-, teknik- och IT-lärare på skolan.

– De tycker att det är jätteroligt. Det är ju för att koda är inte svårt idag, det handlar inte om att du sitter och knackar en massa bokstäver eller ettor och nollor, här kör vi med blockkodning och det klarar alla och då ser de att det här är ju inte så svårt. Det är inte så nördigt längre, om man säger så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.