Pontus och Hanna Henriksson på Linköpings universitet ligger bakom studien. Foto: SVT

Studie: Unga med dålig kondition får oftare sjukersättning som vuxna

Uppdaterad
Publicerad

De som har dålig kondition i unga år löper större risk att få sjukdomar som slutar med att personen behöver sjukersättning. Det har Linköpingsforskare kommit fram till.

– Vi såg en väldigt stor överensstämmelse, säger Hanna Henriksson, som tillsammans med sin man Pontus Henriksson står bakom forskningen.

Forskningen grundar sig på uppgifter från mönstringen till militärtjänst för unga män mellan åren 1972 och 1994.

Linköping

I kombination med uppgifter från andra register har forskarna kommit fram till sambandet mellan fetma och dålig kondition och ett behov av sjukersättning (det som förr kallades sjukpension) på grund av hjärt-kärlsjukdom. Uppgifter om över en miljon svenska mäns hälsostatus finns med i grundmaterialet.

God kondition viktigast

Tidigare forskning, publicerad 2019, visade på ett samband mellan dålig kondition, fetma och sjukersättning på grund av olika sjukdomar. Det väckte intresset att se hur riskfaktorerna påverkade risken för just hjärt-kärlsjukdomar.

God kondition verkar vara viktigast. De män som hade fetma men ändå hade god kondition löpte mindre risk att drabbas av framtida kronisk hjärt-kärlsjukdom enligt studien.

Pontus och Hanna Henriksson på Linköpings universitet ligger bakom studien. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet