Unga gärna vill ha gott om plats och möjlighet att ladda mobilen ombord, enligt en ny undersökning. Foto: SVT / TT

Ladda mobilen på bussen – kan snart bli verklighet

Publicerad

Ungdomar åker gärna kollektivt, om det finns gott om plats och om man kan ladda mobilen ombord. Det visar en ny studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI i Linköping.

En stor utmaning för trafikbolagen är att få ungdomar att fortsätta åka kollektivt när de inte längre kan åka på sitt skolkort, och inte är gamla nog att kunna köra bil i stället.

Unga i storstadsregioner

Tjugofyra ungdomar i ålder 18 till 20 år från Göteborg har deltagit i studien. 

– Vi tänker att studien i huvudsak gäller ungdomar i storstadsregionerna, säger Christina Stave, forskare på VTI, till SVT Nyheter Öst.

Det framgår i studien att unga gärna vill ha gott om plats och möjlighet att ladda mobilen ombord. De vill också kunna använda sin restid till avkoppling och en egen stund i fred.

Krav på teknik

På Östgötatrafiken är man väl medveten om kundernas ökade förväntningar på teknisk utrustning i bussarna. 

– Just nu förbereder vi oss inför fler stora upphandlingar som kommer att ske i vår trafik 2019-2021. I förberedelsearbetet inför dessa upphandlingar är kraven på teknik en viktig del i förstudierna, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

– Vi är väl medvetna om kundernas ökade förväntningar på teknisk utrustning ombord och kommer att ta hänsyn till det i upphandlingarna framöver, fortsätter hon.

Wifi redan nu

Bussarna ägs av trafikentreprenörerna och i samband med avtalsskiften så införskaffas ofta helt nya fordon där ny teknik är installerad från början. Teknik som ska installeras i efterhand innebär oftast högre kostnader och störningar eftersom fordonen inte kan användas i trafiken under installationstiden på verkstaden.

Exakt vilken utrustning som kommer att finnas i vilka fordon och på vilka linjer kan Östgötatrafiken inte säga idag. Men redan nu finns wifi och eluttag ombord på Östgötatrafikens 15 pendeltåg. Även Campusbussen, linje 73 är utrustad med wi-fi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.