Foto: SVT

Unga uppfinnare tävlade i Finspång

Uppdaterad
Publicerad

Kreativiteten visste inga gränser när 200 elever från sju gymnasieskolor idag presenterade sina uppfinningar på Curt Nicolin-gymnasiet i Finspång. Det handlade om en deltävling i Blixtlåset – ett nationellt mästerskap för unga innovatörer.

Man måste inte bara om att vara uppfinningsrik, man måste också göra en bra produktpresentation på max tio minuter inför en granskande jury bestående av representanter från näringsliv och skola.

Hur känns det?

– Det är väldigt nervöst, man vet ju inte vilka som sitter där inne och vad de tycker och tänker om oss. Men de brukar oftast vara snälla, säger Felicia Kinnå, en i gruppen som tävlade med bidraget Träborsten, en ny variant av en traditionell tandborsten.

Bord kammade hem delsegern

Totalt var det 47 bidrag från sju gymnasieskolor som tävlade idag och jurygrupperna hade ett späckat schema.

– Det är hedrande att få vara med. Alla är så otroligt engagerade. Det svår är att vara konsekvent i sina bedömningar, men vi gör så gott vi kan och eleverna gör ett bra arbete, säger jurymedlemmen David Johansson.

Vinnare i Finspång blev Move(T)able – ett bord med flyttbara ben för anpassning till rörelsehindrade – som är framtaget av Curt Nicolin-gymnasiets elever Erik Paulin, Linus Edvardsson, Gustav Wahlstedt, Wilma Laitinen, Nellie Adolfsson och Elsa Svensson.

Riksfinalen hålls i Stockholm på KTH den 12 april.

Nästan hela teamet bakom Move(T)able. Foto: Laith Oudah

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.