Åsa Wennergern (L) ordf bildningsnämnden Linköpings kommun. Foto: Linköpings kommun och Fredrik Sandberg/TT

Ungdomar under 18 år erbjuds nya feriejobb i Linköping

Publicerad

De ungdomar under 18 år som först skulle arbetat inom vård och omsorg erbjuds nu andra placeringar av Linköpings kommun. Feriejobben kommer i stället att vara inom kultur- och fritidssektorn.

Arbetsmiljöverket har förbjudit personer under 18 år att arbeta med vård och omsorg. De 100 platser dessa ungdomar skulle haft under sommaren fylls nu i stället av ungdomar över 18 år.

– Vi är glada att kommunen nu kan erbjuda dem som blev av med sina feriejobb nya platser. För någon vecka sedan handlade det totalt för kommunen om 400 feriejobb. Vi lyckades skaka fram 500, säger bildningsnämndens ordförande Åsa Wennergren (L).

”Extra viktigt i år”

De nya platserna har tagits fram inom kultur och fritidssektorn. Det rör sig om Gamla Linköping, Ung puls och Skylten. De övriga 400 platserna är inom vård och omsorg och alltså för dem över 18 år.

– Vi har arbetsmiljöansvaret och sedan 2018 följer vi SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) riktlinjer och kan därmed inte förmedla feriejobb till näringslivet. Något som försvårar när vi ska skaffa fram platser.

– Sedan har vi som kommun ett tydlig uppdrag i att ungdomar ska få känna på arbetslivet och få känna på kommunen som arbetsgivare. Det känns extra viktigt i år när gymnasieundervisningen till stor del bedrivits på distans.

I videon nedan berättar vi om sommarjobb för ungdomar i Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
- Det märks att det är lite jobbigare i coronatider, säger Linus Nilsson i Motala. Foto: Ulf Persson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet