Under lång tid var ön Sandgärdet i Gryts skärgård nästan orörd. Men i fyra års tid har man arbetat med att restaurera ön som den såg ut för femtio år sedan. Foto: SVT

Unik skärgårdsö restaureras

Uppdaterad
Publicerad

Under femtio år stod ön Sandgärdet i Gryts skärgård nästan orörd. Nu efter fyra års arbete, är ängsholmen restaurerad till sitt forna skick

Initiativtagaren till restaureringen, Pelle Gräslund, var som ung pojke med under slåttern på Sandgärdet. Då var den 40 hektar stora ön, Harstenabornas viktigaste ängsholme.

– Det här är öns största ängsholme och vi står nu på den största slåtterslätten. Här började slåttern med bymannen som förhuggare, sen hade han 20 karlar efter sig, och varje karl hade en räfserska efter sig som när det var tjockt med gräs slog ut det så att det skulle torka. Så det var runt 40 personer som gick upp över slätten, säger Pelle Gräslund.

Växte igen på sextiotalet

Höet som samlades in från ön räckte för att 20-30 kor skulle klara sig under vintern och Sandgärdet användes också som betesmark. När öborna slutade att använda sig av ön under sextiotalet växte den igen vilket gjorde att ängsmarkerna försvann. Men för fyra år sedan fick Pelle Gräslund idén till att restaurera ön.

Runt tre miljoner har projektet kostat och finansieringen har skett med privata medel och pengar som man fått tillbaka när man avverkat skogen. Man har tagit hjälp av experter från bland annat Länsstyrelsen och Världsnaturfonden för att veta hur man ska återställa miljön.

Åkern okänd för öbor

Hasselskogen har rensats ur, ängsmarken har fått nytt liv och en ny gärdsgård har byggts kring den åker som tidigare knappt kunde urskiljas.

– Det var väldigt igenvuxet, det fanns Harstenabor som inte hade en aning om att åkern fanns ens en gång. Det var företrädesvis asp, av en halvmeters dimension, som växte här. Hela området var igenvuxet, säger Hans Zschaeck, som också varit aktiv i arbetet.

En unik holme

Gärdsgården är till för att skydda åkern från korna som nu också kommer tillbaka till Sandgärdet. En arrendator har tagit sig an att ta hand om både korna och slåttern på ön, för att landskapet ska hållas öppet. Projektet är inte slut än, enligt Hans Zschaeck.

– Det ska betas och slåttras. Sen får man gå in och stävja slyväxt och annat som kanske kommer ändå, trots att korna går här och betar. Det här är ju första fasen, sen ska vi bibehålla det här. Det är ju en unik holme, helt klart.

Kommande helg väntar invigning på den restaurerade skårgårdsön då bland andra landshövdingen finns på plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.