Markus Pedersen och Elina Linnala. Foto: Patrik Widegren/SVT

Uppdraget: Ge korrekta tomtgränser på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Som en del i DISA-projektet så kontrolleras nu alla tomtgränser inom detaljplanlagda områden. Vi följde med en av Region Gotlands mätningsingenjör på en kontroll.

I ett villakvarter i Visby letar mätningsingenjören Elina Linnala efter ett gränsrör i marken av metall som markerar en av tomtgränserna.

När hon hittat det kan hon med hjälp av sin utrustning kontrollera så att de uppgifter hon har inlagda stämmer med den nya mätningen.

Gotland

– Alla gränser har ju blivit inmätta i olika referenssystem, långt tillbaka i tiden, säger hon.

Kan vara uppåt 4,5 meter fel

718 detaljplaner på Gotland kommer att kontrolleras för att se så att tomtgränserna stämmer med de uppgifter man har. För i ibland visar det sig vara fel.

– I Visby där vi har varit än så länge, där har det stämt ganska bra. Men kommer man lite längre ut så kan man hitta större fel , och då kan det vara uppåt 4,5 meter, säger Markus Pedersen, delprojektledare för mätningarna.

Hör honom och Elina berätta mer om mätningarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet