Foto: Jonas Roslund/SVT

Efter fiaskoutställningen – Upplev Norrköpings styrelse beviljas ansvarsfrihet

Publicerad

Kommunfullmäktige i Norrköping beslutade under måndagkvällen att ge styrelsen och den tidigare vd:n i Upplev Norrköping ansvarsfrihet.

Både den auktoriserade revisor som granskat det kommunala bolaget samt två politiskt tillsatta lekmannarevisorer föreslog att styrelse och vd inte skullle beviljas ansvarsfrihet. Bakgrunden i historien är den Marvelutställning som bolaget arrangerade 2018 och som gick med brakförlust.

Men enligt Norrköpings tidningar var en majoritet i fullmäktige enig i att rikta kritik men bevilja ansvarsfrihet. Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna yrkade mot förslaget.

Läs mer om Marvelutställningen och dess följdverkningar i artiklar nedan.

Vad betyder ansvarsfrihet?

Att aktieägarna vid bolagsstämman godkänner styrelsens och verkställande direktörens skötsel av företaget under det gångna året Det innebär att aktieägarna avstår från möjligheten att begära skadestånd av styrelsen och verkställande direktören. I vissa fall kan ansvar ändå utkrävas om nya uppgifter kommer fram efter bolagsstämman. Källa: Bolagsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.