Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisen/SVT

Helikopterfilm visar åtalade 28-åringens roll i påskupploppet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången i Norrköpings tingsrätt om de våldsamma upploppet i Navestad i Norrköping på påskdagen. En 28-årig man står åtalad för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman.

28-åringen är hemmahörande i Norrköping och greps efter att han skjutits i benet av polisen. Han suttit häktad sedan den 20 april.

Kammaråklagare Thomas Ramstedt gjorde idag sin sakframställan och visade de filmer som enligt honom bevisar att 28-åringen haft en framträdande roll under upploppet.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Han var längst fram och anförde med rop och gester, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

Sammanlagt avlossade polisen 20-25 varningsskott under de timmar som upploppet pågick. Efter det att verkanseld skjutits mot 28-åringen lugnade situationen ner sig.

”Han har kastat sten och hållit i en träpinne”

28-åringen medger att han varit på plats och att ha kastat sten, men förnekar de brott han åtalats för. Han erkänner sig skyldig till brottsrubriceringen delaktighet i våldsamt upplopp, inte att han varit någon anförare.

– Han har vidgått och underkastat sig ansvar för det han gör vid tillfället. Han har kastat sten och hållit i en träpinne, säger försvarsadvokat Sofia Falk.

Ytterligare två personer sitter häktade misstänkta för brott under upploppen i påskhelgen och där väntas förhandling start nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet