Uppmaning: Värna våra äldre – undvik resor!

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland går nu ut tillsammans med Norrköping och Linköpings kommun ut med en gemensam uppmaning till östgötarna inför påsken: värna äldre och riskgrupper och undvik onödiga resor.

Ötsgötarna uppmanas också att följa myndigheternas råd och föreskrifter.

– Vi har alla ett ansvar för att göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen och skydda äldre och andra riskgrupper. Ju långsammare coronaviruset sprids, dessto bättre förutsättningar får vården att ta hand om östgötar som är i behov av vård, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S). Arkivbild Foto: SVT

Tillsammans med Stockholm och Sörmland är Östergötland den region som har flest bekräftade fall av covid-19 per capita. Folkhälsomyndigheten har pekat ut ett antal riskgrupper, däribland personer över 70 år, som särskilt behöver värnas.

– Inför påskhelgen vill jag be alla Linköpingsbor att hjälpas åt att skydda våra äldre och övriga i riskgrupperna. Hur tråkigt det än är att inte få träffa nära och kära i påsk så måste vi alla göra den uppoffringen som krävs för att minska smittspridningen. Om vi alla hjälps åt med det kommer både liv räddas och sjukvården få bättre förutsättningar att klara av att ge vård till dem som insjuknar, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Hör smittskyddsläkare Britt Åkerlind som uppmanar till uthållighet i videoklippet här ovanför.

Uppmaning inför påsken

• Undvik onödiga resor, större middagar och fester. Besök inte äldre släktingar och vänner i hemmet.

• Håll avstånd, nys i armvecket och stanna hemma vid symtom.

• Ring gärna extra samtal till nära och kära.

• Passa på att vara ute under påsken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet