Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktion Rädda Vätterns ordförande Lisa Lennartsson menar att uranbrytning vid vättern skulle äventyra hundratusentals människors dricksvatten. Foto: August Askbom/SVT

Uranbrytning i Östergötland: ”En hemsk tanke”

Publicerad

Uranbrytning i Östergötland eller längs Vätterns strander. Inte om organisationen Aktion Rädda Vättern får bestämma. De reagerar kraftigt när de får ta del av Linköpingsmoderaten John Weinarhalls motion om att återuppta uranbrytning i Sverige.

– Det är förskräckligt. En hemsk tanke. Det är helt oerhört otänkbart, reagerar Aktion Rädda Vätterns ordförande Lisa Lennartsson, även tidigare aktiv Socialdemokrat.

Aktion Rädda Vättern jobbar sedan tidigare med att stoppa gruvprojektet Norra kärr som de menar kommer ha en stor milljöpåverkan på Vättern.

Om det i framtiden blir aktuellt med uranbrytning så kommer de även motsätta sig det projektet.

– Idag finns det ju förbud och det tycker vi att det ska fortsätta vara. Det finns skäl till att det är förbjudet, det är inte bara taget ur luften, säger Lisa Lennartsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.