Foto: Privat/SVT

Linköpingsläkare hjälper tidigt födda bebisar i Kenya

Publicerad

Linköpings Universitet och Region Östergötland samarbetar sedan många år med ett sjukhus i Kenya. Det handlar om kunskapsöverföring för att bland annat minska dödligheten hos nyfödda barn.

Ett av projekten med att överföra kunskap från Linköpings Universitet och Region Östergötland till  Moi University och Universitetssjukhuset i Eldoret i västra Kenya handlar om förlossnings- och mödravård och ytterst om neonatalvård, alltså vård av för tidigt födda barn.

Per Odelberg-Johnson är överläkare på neonatalavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping och en av de som jobbar i projektet.

Linköping

Hör vad Per Odelbeg-Johnson berätta om projektet i videoklippet ovanför.

Det är stora skillnader på förutsättningarna mellan de två sjukhusen. I Linköping finns 18 neonatalplatser med den senaste tekniken. Sjukhuset i Eldorat är byggt för 50 till 60 barn, men har oftast det dubbla.

Det handlar dock inte bara en överföring av kunskap från Sverige till Kenya, det omvända sker också, enligt Per Odelberg-Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet