En amerikansk Osprey som är en kombination av ett flygplan och en helikopter. Arkivbild. Foto: Bernat Armangue/TT

USA-förband deltar i svensk övning längs Östersjökusten

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och amerikanska förband ska öva tillsammans i svensk skärgård.

Marin-, flyg- och markförband deltar.

Om några veckor kommer amerikanska soldater, båtar och flyg att ingå i en svenskledd övning som äger rum längs Östersjökusten i södra och mellersta Sverige, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Syftet är att stärka Försvarsmaktens förmåga att snabbt kunna genomföra insatser tillsammans med andra. Huvuddelen av övningen kommer att ske till sjöss och i luften.

Enligt Försvarsmakten anlände amerikanska soldater och båtar till Karlskrona redan för ett par veckor sedan för att träna navigering i skärgårdsmiljö.

”Svensk skärgård är både komplex och utmanande, särskilt under höstmånaderna när vädret kan ge hårda vindar och kraftiga vågor”, står det på hemsidan.

I övningen deltar även delar ur USA:s specialförband, samt amerikanska CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.