Ska vänsterpartiet driva ett utträde ur EU? Nej, argumenterade Jonas Sjöstedt idag på valkonferensen i Norrköping. Men många tyckte annorlunda. Foto: TT

Ut ur EU eller inte – vänsterpartiets fråga i Norrköping i helgen

Publicerad

Idag samlades vänsterpartiet i Louise de Geers kongresscenter för att diskutera vilka frågor partiet ska driva i EU-valet den 26 maj. I morgon spikas listan till EU-valet. Deniz Butros är den enda östgötska politikern som har föreslagits.

Ska Vänsterpartiet som enda parti driva kravet på att Sverige ska lämna EU eller inte? Det blev den heta frågan på Vänsterpartiets EU-valkonferens i Norrköping på lördagen.

Debatt om utträde idag i Norrköping

I partiprogrammet står det att Vänsterpartiet ska verka för att Sverige ska lämna EU. Men partistyrelsen skriver i sitt förslag till EU-valplattform att ”det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu”. Partiledningen vill i stället fokusera på klimatet och högerextremismen.

Om detta råder det dock oenighet i partiet. Göteborgsdistriktet motionerar till konferensen om att kravet på utträde ska ingå i EU-valplattformen.

Debatten på valkonferensen kom att kretsa mycket kring frågan om utträde eller inte. Flera talade för att partiet ska driva utträdeskravet.

-Minns ni bilden av Spiggen som simmar in i valet för att påverka? EU är inte reformerbart. EU är byggt på de starkas villkor och efter de mäktigas regler och på de fattigas bekostnad, säger Bengt-Åke Berg från Jönköping.

-Att inte driva utträdeskravet är att sätta munkavle på våra medlemmar, säger Bore Sköld från Västerbotten.

Rikard Warlenius från Storstockholm varnade för att Europas extremhöger bytt taktik från exitstrategi till det uttalade syftet att ta över institutionerna och riva ned dem inifrån.

-Vilka ska ta kampen mot dem om inte vänstern. Det är bara 15 procent av våra väljare som vill lämna EU. Det verkar litet dumt att läxa upp väljarna, säger han.

Sjöstedt tog upp frågan i inledningen

Jonas Sjöstedt tog upp frågan om utträdeskravet i sitt inledningsanförande.

-Det finns ett missförstånd som vi måste göra upp med. Många tror lite vagt att eftersom vi är så kritiska till EU så är vi inte med och påverkar. Att vi skulle sitta och sura i ett hörn och säga att det inte går. Här har vi ett jobb att göra under våren, säger Sjöstedt.

Beslut om utträdeskravet fattas på söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer