Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Major Elena Fredriksson basenhetschef Helikopterflottiljen Linköping om hur konditionen förändrats hos de värnpliktiga Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Utbildningen av värnpliktiga har anpassats

Publicerad

En mer mindre fysisk livsstil och allt större fokus på punktträning har förändrat fysiken och konditionen hos de som gör värnplikt. Det bekräftar major Elena Fredriksson, basenhetschef Helikopterflottiljen i Linköping som berättar att utbildningen har anpassats.

– Jag skulle säga att vi har ett annorlunda underlag idag än vad vi hade för kanske 20 år sedan. Där vi både har höjt kraven för våra befattningar men där vi också kan se att de värnpliktiga har en annan fysisk status. Det handlar om att man kanske är mer stillasittande i det dagliga livet idag än vad man var för 20 år sedan.

Men hon betonar samtidigt att det inte handlar om att de värnpliktiga skulle vara sämre tränade.

– Det betyder inte att man är otränad utan man är mer specialinriktad i sin träning. Man kanske lägger mer tid i gymmet eller på en konditionssport eller liknande, säger Elena Fredriksson.

Högre krav

Fysik och hälsa hos de som gör värnplikten finns i  plikt och prövningsverket, men då underlaget för vilka som gör värnplikten idag jämfört med tidigare har förändrats går det inte att dra några slutsatser av statistiken som finns. Men det som däremot går att se är att kraven för att skrivas in idag är högre än tidigare, både sett till muskelstyrka och fysik.

Samtidigt visar även statistik från förvaltningsmyndigheten att det är allt fler som slutför sin värnplikt.

Krav för olika befattningar:

Pansarskyttesoldat 2022: Pf 5, G 4, MU 4, Fa 6

Pansarskyttesoldat 2000: Pf 4, G 3, Mu 2, Fa 6

Fordonsförare 2022: Pf 5, G 4, Mu 3, Fa 4

Fordonsförare 2000: Pf 3, G 2, Mu 3, Fa 2

Pf = Plikttjänstförmåga

G = Generellbegåvning

Mu = Muskelstyrka

Fa = Fysikarbetskapacitet

Om man jämför hur många som fick avbryta sin värnplikt med innan plikten lades vilande och idag, ligger det sedan 2017 på strax under 10 procent avbrott idag. Innan plikten lades vilande var motsvarande siffra mellan 15 till 25 procent avbrott.

Källa: plikt och prövningsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.