Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Utbredd smitta skapar oro inom skolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera förskolor och skolor i Östergötland är hårt drabbade av covid-19 och det råder brist på både ordinarie personal och vikarier.

Det visar den senaste regionala lägesbilden från Länsstyrelsen Östergötland. De senaste veckorna har flera förskolor och skolor i Östergötland tvingats stänga eller ställa om verksamheten till distansundervisning på grund av smittspridningen.

I Linköping har tillexempel enheter inom grundskolan runt 30 procent sjukfrånvaro bland personalen.

Vårdnadshavare följer inte rekommendationerna

I Norrköping kommun visar lägesbilden att det finns problem med vårdnadshavare som inte följer rekommendationerna. Även i Motala kommun minskar efterlevnaden av rekommendationerna bland vårdnadshavare inom förskolan.

– Det är viktigt att alla elever får utbildningen som de har rätt till, men samtidigt uppger skolorna att elever har svårt att hålla avstånd vilket skapar en helt förståelig oro bland personalen för att bli smittad. Vårdnadshavare måste iaktta stor försiktighet och se till att barn som är sjuka eller har symtom stannar hemma och inte går tillbaka till skolan förrän de är helt friska, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i en kommentar i ett pressmeddelande från tillsynsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet