Smittskyddsläkaren: ”Vi utesluter inte nya rekommendationer”

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland har ett stabilt läge när det gäller covidpatienter som behöver sjukhusvård. Samtidigt kan vi närma oss ett läge där det behöver införas rekommendationer och restriktioner igen.

En indikation på läget är hur många patienter som behöver sjukhusvård för covid-19.

– Där ligger vi runt 1-15 personer, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

På den nivån har Östergötland legat i ett antal veckor nu.

Även om läget är lugnt i Östergötland just nu så finns det oroande tecken. Skåne och Västsverige noterar en ökad smittspridning och Region Jämtland har åter gått upp i stabsläge. Ute i Europa ser det än värre ut. Tydligast kanske det märks i Österrike som infört hårda restriktioner och i Tyskland, som upplever rekordsiffror när det gäller smittspridning.

I en sammanställning gjord av DN visar det sig att antalet dubbelvaccinerade som behöver sjukhusvård ökar. För Östergötlands del gäller det dubbelvaccinerade som redan tillhör någon riskgrupp eller är så pass gamla att de har ett lägre immunförsvar.

Nya rekommendationer om hur vi ska bete oss verkar inte vara långt borta.

– Jag vet att nya föreskrifter och allmänna råd kommer i dagarna, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet