Chefer föredrar Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

När SVT tittade närmare på 40 av de största förvaltningsmyndighterna som våra politiker bestämt ska ligga utanför huvudstaden visade det sig att 26 av generaldirektörerna inte bor på orten.

Men de högsta cheferna bor inte bara i Stockholm. 25 av myndigheterna har också öppnat kontor eller ledningsfunktioner i huvustaden.

Tanken med utlokaliseringen är att staten ska ha så många utsiktspunkter som möjligt med chefer spridda över landet. Men i bara 13 av 40 myndigheter som SVT granskat så bor generaldirektören där verksamheten finns.

Chefen bor företrädesvis i Stockholm.

Stjernkvist (S) oroas

I Östergötland, Sörmland och på Gotland finns huvudkontoren för 13 statliga verk. Norrköping har flest med 5 stycken. Av de 13 generaldirektörer som styr verken så bor bara 4 där huvudkontoret finns.

I Norrköping oroas nu kommunalrådet över att utvecklingen går åt helt fel håll.

– Risken är att själva syftet med utlokalisering av verksamheter går förlorat om inte också ledningen finns där verksamheten finns, säger Lars Stjernkvist (S).

Kontor i Stockholm

Det statliga verk med huvudkontor i Norköping som fått mest kritik är Kriminalvården. De har nyligen lagt stora resurser på ett kontor i Stockholm.

På det kontoret jobbar stora delar av den högsta ledningen. Allt för att man ska slippa pendla till Norrköping. Något som generaldirektören Nils Öberg inte vill förklara framför kameran.

Anders Danielsson var tidigare chef för Säkerhetspolisen SÄPO med placering i Stockholm. I dag styr han Migrationsverket med huvudkontor i Norrköping. Han har valt att delvis bo där huvudkontoret finns för att kunna vara på myndigheten så mycket som möjligt.

Men du är inte skriven i Norrköping?

– Nej, av privata och sociala skäl har jag valt att bo här i veckorna och sedan tillbringar jag nattvilan någon annanstans under veckohelgerna, säger han.

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.