Catarina Eriksson, avdelningsordförande fackföreningen kommunal i Öst. Foto: Pressbild Kommunal//Håkon Mosvold Larsen TT

Utmaning att planera sommarverksamheterna inom förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin försvårar situationen och planeringen av förskoleverksamheten på sommaren, uppger många ansvariga i Östergötlands kommuner.

– Personal känner en oro för hur det ska bli inför sommaren i en pandemi, säger Catarina Eriksson, avdelningsordförande fackföreningen kommunal i Öst.

Planeringen för verksamheterna under sommaren skiljer sig en del mellan de östgötska kommunerna. I till exempel Norrköping kommer det under sommaren vara färre sammanslagningar för att minska smittspridning.

”Generellt kan vi säga redan nu att vi kommer att ha färre sammanslagningar,” skriver Sofie Lindén utbildningsdirektör Norrköpings kommun i ett skriftligt svar till SVT Nyheter Öst.

I Mjölby kommun finns i dagsläget inga planer på ändringar, men situationen kan förändras, uppger Stefan Nilsson Ekvall, verksamhetschef inom förskolan i kommunen.

”Vi följer samma rutin som vi brukar göra, men samtidigt följer vi såklart smittspridningsläget för att se om vi kan hålla vår plan eller om fler enheter måste vara öppna”.

”Behöver ske riskbedömningar”

Att det skiljer sig beror på att verksamheterna förmodligen har olika förutsättningar. Men från personal inom förskolan finns en oro för ökad smittspridning om fler förskolor slås ihop, säger Catarina Eriksson på kommunal.

– Om det är så att förskolor slås ihop behöver det riskbedömas, det måste ske på ett smittsäkert sätt, säger Catarina Eriksson.

Vad gäller i din kommun?

Se enkätundersökningen: Så planerar din kommun att bedriva förskoleverksamheten under sommaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet