Sveriges nya militära skolflygplan SK40. Foto: Grob Aircraft

Utökad beställning av nya militära skolflygplan

Uppdaterad
Publicerad

De första tre exemplaren av militära skolflygplan väntas levereras till Försvarsmakten i början av nästa år. Nu har också beställningen utökats från sju till tio plan.

Under våren 2021 tecknade Försvarets materielverk (FMV) kontrakt med företaget Grob Aircraft i Tyskland för att leverera ett nytt skolflygplanssystem.

Utöver flygplanen, av modellen Grob 120TP, ingår bland annat simulatorer, flygsäkerhetsmateriel samt underhåll av planen och simulatorerna i kontraktet.

I den svenska militära världen kommer planen att heta SK40. Först beställdes sju flygplan men nu har FMV utnyttjat en option i kontraktet och lagt till ytterligare tre.

FMV skriver i ett pressmeddelande att de tre första flygplanen samt simulator och flygsäkerhetsmateriel förväntas levereras första kvartalet nästa år. Alla tio flygplan ska sedan driftsättas successivt under året.

Målet är att utbildningssystemet ska stå klart vid flygfältet Malmen i Linköping för den första kullen pilotelever under sommaren 2024.

Flygvapnet väljer också att beställa ytterligare flygsäkerhetsmateriel, ett planeringsverktyg för elev och lärare, samt utbildning i systemet för samtliga flyglärare och markpersonal inom flygvapnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet