Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, föreslår stora förändringar i ersättningarna för personer med funktionsnedsättning. Foto: Jessica Gow/TT / SVT

Utredning föreslår: Lättare för funktionsnedsatta att få ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En statlig utredning föreslår nu att det ska bli lättare för personer med funktionsnedsättning att få aktivitets- och sjukersättning. Man ska inte längre prövas mot alla tänkbara anpassade jobb, utan det ska vara jobb som faktiskt finns på arbetsmarknaden.

– Det här innebär att att det blir lättare att få ersättning, säger utredaren Samuel Engblom.

SVT Nyheter Öst har under lång tid granskat stödet till unga personer med en funktionsnedsättning. Granskningen ledde bland annat till att utredningen om sjukersättningen utökades till att gälla även personer under 30 år.

Under fredagen presenterades utredningen.

Granskning: Ett riktigt jobb

Omfattande förändringar

Utredningen föreslår flera omfattande förändringar i reglerna som innebär att det blir lättare att få ersättning, både för dem som är under 30 år och dem som är äldre.

– Vår uppskattning är att förslagen på sikt ökar inflödet till esättningen på mellan 5 000 och 10 000 personer per år, säger utredaren Samuel Engblom som är samhällspolitiskt chef på TCO.

Jobb som faktiskt finns

För att få ersättningen måste man ha en nedsatt arbetsförmåga. Idag bedömer Försäkringskassan arbetsförmågan utifrån alla tänkbara jobb, även jobb med stora anpassningar och lönebidrag – trots att de här jobben kanske inte finns tillgängliga. Det vill utredaren ändra på.

– Vi föreslår att man ska bedöma arbetsförmånga utifrån arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden eller annat angivet arbete som finns tillgängligt för personen, säger Samuel Engblom.

Några förslag i utredningen:

• Försäkringskassan ska bedöma arbetsnedsättningen mindre strikt – utifrån jobb som faktiskt är vanliga på arbetsmarknaden och inte utifrån hypotetiska jobb med stora anpassningar.

• De som får aktivitets- och sjukersättning ska har rätt att arbeta ideellt totalt 10 timmar per vecka utan att ersättningen dras in.

• De som får de här ersättningarna ska även kunna arbeta deltid medan ersättningen är vilande, och det här ska vara steglöst, det vill säga utifrån de procent man faktiskt arbetar. Tidigare har man bara kunnat ha den vilade om man arbetar minst 25 procent.

• Det ska vara möjligt att ha vilande ersättning för deltidsstudier. Idag är det bara möjligt om man studerar på heltid.

• När man har aktivitetsersättning ska man få större möjligheter till insatser hos Arbetsförmedlingen än idag, enligt förslaget.

• Personer som är 60 år eller äldre ska lättare få sjukersättning. Deras arbetsförmåga ska bara bedömas mot arbeten som de har erfarenhet eller arbeten som faktiskt är tillgängliga för dem.

• Utredningen föreslår en ny förmån där man ska kunna få ersättning för arbetsinriktade insatser som utbildning och fler behandlingsformer. Den ska heta ”preventionsersättning”, enligt förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet