Foto: SVT

Vänsterpartiet: Privat hemtjänst ett fiasko

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken från den politiska oppositionen mot privat hemtjänst i Norrköping är i dag svidande. Fiasko och vad var det vi sa, är uttryck som används. Detta efter att bara tre privata utförare finns kvar och att den senaste som försvann är polisanmäld och anklagad för avtalsbrott.

Det är i dag ca 10 procent, dryga 200, av de som har hemtjänst som valt det privata alternativet.

– Jag tror de är oerhört besvikna. De förstår nog också nu att de blivit lurade. Framför allt handlar det om de äldre som inte har fått den omsorg som de har rätt till, säger oppositionsrådet Nicklas Lundström (V)

– Jag vet inte om det gick fel. Vad jag ser är att det är en stor framgång för våra medborgare att det finns valfrihet i Norrköping, som inte har funnits innan, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

Sjöberg var en av de starkaste förespråkarna för privatiseringen.

Tidigare i veckan bröt Norrköpings kommun sitt avtal med ett av de företag som levererat hemtjänst. Misstankar finns om oegentligheter.

När möjligheten öppnades för privata företag att konkurrera om att leverera hemtjänst i Norrköpings kommun så anmälde 15 företag intresse. Av de valdes sju ut som fick möjlighet att starta. Nu har fyra företag avslutat sin verksamhet i Norrköping och endast tre finns kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.