Foto: TT/Chip Somodevilla

Vaccinationen: Fas fyra startar tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Under en pressträff från Region Östergötland på fredagen kom beskedet att fas fyra kan inledas den 24 maj.

– Tidigare har vi meddelat att åldersgruppen 18 år och uppåt ska erbjudas vaccin från slutet av maj månad, men nu ser vi att vi kan tidigarelägga starten, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Även i fas fyra kommer en åldersindelning ske och de äldsta kommer kallas först. Men redan nästa vecka kan personer mellan 18-39 år, och som tillhör någon riskgrupp, boka tid för vaccination.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hög kapacitet i länet

Under den digitala pressträffen gjorde också sjukvårdsledare Rickard Lundin och enhetschef Anne Boström en rapportering från vaccinationscentralen i Saab Arena i Linköping.

– Vaccinationsarbetet flyter på bra och idag har vi högre kapacitet än vad det finns doser, så vid en högre leverans till länet så kommer arbetet gå ännu fortare, säger Rickard Lundin.

Rickard Lundin, från den särskilda sjukvårdsledningen, och enhetschef Anne Boström rapporterade från vaccinationscentralen i Saab Arena i Linköping. Foto: Erik Holm/ Region Östergötland

– Idag vaccinerar vi här cirka 200 personer i timmen och vi kan gå upp till 240. Totalt vid full kapacitet, inklusive vårdcentralerna, kan vi vaccinera runt 700 personer i timmen i  Östergötland, säger Anne Boström.

Se vårt tidigare inslag från februari när vi besökte vaccinationscentralen i Saab Arena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet