Vaccination mot rotavirus för alla barn

Publicerad

Vaccination mot rotavirus förs in i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det beslutade regeringen i veckan. Viruset är mycket smittsamt och orsakar en mag- och tarminfektion.

Flera län erbjuder redan idag vaccination mot det smittsamma viruset. I Sörmland är vaccination mot rotaviruset redan gratis. I Östergötland går det att begära att få sitt barn vaccinerat. Från och med första september 2019 förs alltså vaccinationen in i det program som gäller alla barn i hela Sverige. Regeringen tog beslutet om detta under den gångna veckan.

Lena Hallengren (S) Foto: Christine Olsson, TT

– Det är en stor sjukdomsbörda för barnen att drabbas av rotavirus. Det har också stor påverkan på familjerna och sjukvården. När viruset nu ingår i det nationella vaccinationsprogrammet kommer det att spara både lidande och stora samhällsresurser, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Viruset ger svåra diaréer

Viruset ger en mycket smittsam mag-tarminfektion. Smittade barn drabbas av magsjuka med kraftiga diaréer. I vissa fall kan det leda till uttorkning. Nästan alla barn, som inte vaccinerats, drabbas en eller flera gånger innan fem års ålder.

I det nationella vaccinationsprogrammet för barn ingår idag vaccination mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio, haemophilus influenzae typ B, pneumococker, mässling, påssjuka, röda hund och för flickor också vaccination mot HPV (humant papillomvirus).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer