Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson/TT och Stina Stjernkvist/TT

Vaccinationstäckning och högt valdeltagande går hand i hand

Publicerad

I kommuner med högt valdeltagande är också vaccintäckningen hög. Det motsatta förhållandet gäller i kommuner med lågt valdeltagande. Vadstena hamnar näst högst upp på en lista där Statistiska centralbyrån har jämfört Folkhälsomyndighetens vaccinationsdata med röstandet till kommunfullmäktige 2018.

I Vadstena röstade 87 procent och 91 procent har tagit två doser vaccin. I Åtvidaberg deltog 88 procent i valet och 90 procent har fått två sprutor vaccin. I Kinda röstade 87 procent och 90 procent har tagit två doser.

Samma förhållande i delar av Linköpings kommun

SCB har också tittat på förhållandet i vad de kallar demografiska statistikområden, DeSo, en indelning under kommunnivå. Där hamnar Sturefors, Hjulsbro, Lambohov-Slaka, Ljungsbro-Berg samt Vidingsjö, alla i Linköpings kommun, högt upp på listan.

Vadstena

Alla områdena ovan har en vaccinationsgrad på 95 procent och ett valdeltagande på mellan 92 och 95 procent. Inga områden eller kommuner i Östergötland är med på den ”negativa listan”.

Det DeSo som har lägst vaccinationsgrad i landet är Gårdsten nordöstra i Göteborg. Där har endast 36 procent tagit två vaccindoser och bara 43 procent röstade i kommunalvalet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet