Foto: TT/SVT

Vaccinering börjar i januari – Östergötland får färre doser

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har nu fastställt sin vaccinationsplan. Vaccinering ska påbörjas den 4 januari och det är äldre och sköra som är först ut. Samtidigt kommer regionen få ungefär hälften så många doser vaccin i förstaläget.

– Det finns en hel del osäkerhet kring både datum och doser. Mycket hänger ihop med att vi måste invänta godkännande av vaccinet, säger Rickard Lundin.

Under onsdagens pressträff med Region Östergötland meddelade regionen att den under dagen fastställt Östergötlands vaccinationsplan.

– Den klargör hur vi ska jobba framåt. I Östergötland planerar vi att starta den 4 januari, men vi är beredda att starta ännu tidigare om vi skulle få vaccin redan i slutet av december, säger Rickard Lundin, stabschef.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Äldre och sköra först

Regionens målbild är att vara klar första halvåret 2021 och man börjar med de äldre och sköra. Tidigare räknade regionen med att få 30 000 doser i januari, men så blir det inte. Istället kommer Östergötland få 15 000 doser.

Och eftersom vaccinet ska administreras två gånger – kommer det räcka till ungefär 7000 personer första vändan.

– Men det här är väldigt osäkra siffror som vi förväntar oss kommer att ändras under tiden, säger Rickard Lundin.

När de äldre och sköra vaccinerats är det alla andras tur.

– Vår målbild för vaccinationsinsatsen är att erbjuda befolkningen vaccinering  i den takt som vaccinet anländer till Östergötland, säger Rickard Lundin.

Stort gensvar

För att klara av vaccineringen gick regionen ut och sökte personal som kunde administrera vaccinet – och gick ett stort gensvar.

– Vi har nu fått 250 intresseanmälningar, varav majoriteten är sjuksköterskor som vill hjälpa till, säger Rickard Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet