Artex vd, Björn Samenius, letar nya lokaler – hör mer i klippet. Foto: SVT

Ett 70-tal anställda drabbas av branden i industrihotellet i Spångsholm

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga brand som förstörde stora delar av industrihotellet i Mjölby har drabbat flera stora företag. Under torsdagsförmiddagen har de berörda krismöten om situationen. SVT Nyheter Öst har träffat företagare som redan nu letar nya lokaler.

I fastigheten finns 35 hyresgäster och det handlar om cirka 15 företag, berättar Hans Bäck som är fastighetsägare.

– Det är alltifrån textilindustri , byggföretag, lackeringsverkstad till tung industri som tillverkar timmersläpvagnar, säger Hans Bäck.

Branden i Spångsholms bruk

När branden startade vid 21-tiden under onsdagskvällen var han snabbt på plats.

– Vad ska man tänka? Jag har i ung ålder arbetat som brandman och när jag såg branden förstod jag ganska snart vad som skulle hända, säger Hans Bäck.

60 till 70 anställda berörs

Vidare säger han att det är främst fem företag som drabbats av branden.

– Tre av de företagen är de största, sett till antal anställda. Så det handlar om 60-70 anställda som drabbas, säger Hans Bäck.

I lokalerna huserade företaget Artex som syr klädslar till bland annat säten i Londons tunnelbana. Personalen och vd:n letar nu ny utrustning och lokaler.

– För oss gäller det att komma snabbt på plats. Vi hoppas kunna vara kvar i närområdet, eventuellt får vi flytta några mil, säger Björn Samenius, vd för företaget.

”Branden förändrar många människors liv”

– Den här branden förändrar många människors liv och jag ska strax ha ett möte med berörda företag, försäkringsansvariga och räddningstjänsten för att prata om det inträffade, säger Hans Bäck till Svt Nyheter Öst vid 10-tiden på torsdagen.

Var de drabbade företagen nu ska fortsätta med sina verksamheter är i dagsläget oklart.

– Vi har ännu inte fått någon formell förfrågan, men vi ser över vad som finns. Men i Mjölby är det ont om stora lokaler, säger Mikael Agu näringslivssamordnare Mjölby kommun.

Mikael Agu säger också att Electroluxs gamla lokaler i Motala kanske skulle kunna vara ett alternativ.

Under torsdagsmorgonen har polisens tekniker varit på plats och börjat dokumentera, men byggnaden har ännu inte kunnat undersökas närmare eftersom eftersläckningsarbete pågår.

Foto: Mikko Lindskog SVT

Vad är spångsholms bruk?

Spångsholms bruk ligger intill Svartån i Mjölby kommun. Platsen för bruket har varit föremål för flera kvarnar och sågverk. I slutet av 1800-talet tillverkades järntråd och spik. Här har även tillverkats telefontråd, linor till vajrar och taggtråd. Sedan 2004 har bruket fungerat som industrihotell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Spångsholms bruk

Mer i ämnet