Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande professor Helene Elvstrand är den som ansvarar för forskningssatsningen. Foto: Carl Larsson/SVT och Hasse Holmberg/TT

Forskare på Campus Norrköping: Vad händer med ”fritids”?

Uppdaterad
Publicerad

Nära en halv miljon elever deltar varje år i verksamheten på fritidshem. Forskningen är dock eftersatt och det tänker nu Linköpings universitet råda bot på. På torsdagen invigdes en stor forskningssatsning på Campus Norrköping.

– Den här forskningen är viktig för både barnen och personalen. Ett kännetecken är att vi kommer jobba tillsammans med de kommuner Linköpings universitet samarbetar med, säger biträdande professor Helene Elvstrand, som är ansvarig för satsningen.

Vetenskapliga grunder

Trots att så många elever i åldrarna 6-12 år går på ”fritids” har forskningen hittills varit begränsad. Den första perioden för Lius satsning varar i cirka fem år, men tanken är att bygga upp en ”nydanande och hållbar forskningsmiljö”.

Norrköping

– Förhoppningen är att sätta fritidshemmen mer på kartan. Någonting man ser viktigheten av. Men också få en ökad kunskap om vad som händer på fritidshemmen och kunna göra en så bra tid som möjligt för de barn som går där. Sedan också för att personalen ska känna att verksamheten vilar på vetenskapliga grunder.

I videon berättar Helen Elvstrand mer om hur och varför Liu gör detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet