Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur elevhälsochef Åsa Strömberg agerar vid en klustersmitta på skolorna. Foto: SVT

Det händer vid en klustersmitta i skolan – hör elevhälsochefen förklara

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings skolor har haft flera mindre utbrott av bland annat covid-19 efter skolstarten.

– Men vi har ännu inga indikationer på att vi har en större smittspridning i skolorna än i övriga samhället, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Veckorna efter skolstarten har klustersmitta med covid-19 eller andra luftvägsinfektioner upptäckts i tre grund- och gymnasieskolor i Linköping. Katedralskolan och Nya Munken är två av dem.

– Så fort man ser att det är onormalt många sjuka utifrån årstiden, då tycker jag att man ska ta kontakt med sin elevhälsa, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

I videon berättar smittskyddsläkaren mer om smittläget efter nollningarna.

Så ska rektorn agera

När en klustersmitta eller smittkedja uppstår i en kommunal skolklass i Linköping har skolans rektor ansvaret att meddela elevhälsochef Åsa Strömberg i Linköpings kommun.

– Vi tittar på helheten och hur snabb rörelsen är, men för att göra det enkelt för rektorer har vi också satt upp ett absolut tal, säger hon.

I videon berättar Åsa Strömberg även hur Linköpings kommunala skolor ska agera om elever eller skolpersonal har covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet