Arkivbild på Vadstena slott. Foto: Thuresson/Wikimedia

Vadstena bästa skolkommun i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vadstena är den bästa skolkommunen i Östergötland. Det visar Lärarförbundets årliga ranking av landets kommuner ”Bästa skolkommun”.

För fjortonde året i rad presenteras vinnaren i Bästa skolkommun. Rankningen är enligt Lärarförbundet den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier.

Hämtar upp 136 placeringar

Vinnare 2015 i Östergötlands län är Vadstena. Förra året vann Ydre. Vadstena klättrar hela 136 placeringar jämfört med förra året.

– Lärarförbundet gratulerar Vadstena kommun och alla lärare till att vara länets bästa skolkommun 2015. Genom långsiktiga satsningar visar man att skolan är viktig och då märks det på placeringen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Linköping kliver upp

Också länets största stad tar ett rejält kliv uppåt och placerar sig på andra plats i Östergötland. Från förra årets 75:e placering är Linköping nu på plats 43 i hela Sverige, bara 13 platser efter Vadstena.

Gotland tappar

Gotland tappar 22 placeringar i årets mätning och landar därmed på plats 39 i år.

– Nu gäller det att Gotland fokuserar igen. Genom långsiktiga satsningar visar man att skolan är viktig och då märks det på placeringen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarbristen – en utmaning

Årets rankning presenteras i ett läge där lärarbristen på allvar fått fäste i Sverige enligt Lärarförbundet och under hösten har rapporter om vakanta lärartjänster och obehöriga lärare avlöst varandra skriver förbundet.

– Alla kommuner drabbas av lärarbristen som är en stor utmaning. Inom de närmaste åren kommer det att visa sig vilka kommunpolitiker som har modet att ta itu med situationen. Den långsiktiga tillgången till skickliga lärare höjer elevernas resultat. Om kommunerna i Östergötlands län inser det ökar chansen att de blir bra skolkommuner, säger Johanna Jaara Åstrand.

Topp 10 kommuner i länet:

Vadstena 30

Linköping 43

Ödeshög 95

Ydre 114

Kinda 130

Söderköping 177

Mjölby 180

Norrköping 189

Valdemarsvik 191

Motala 197

-----------------------

Gotland 39

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.