Arkivbild. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Vadstena drabbat av omfattande skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har Vadstena drabbats av omfattande vandalisering. Mängder av fönsterrutor på främst skolor har krossats och inbrott har skett. Ett eller flera gäng med ungdomar misstänks ligga bakom skadegörelsen.

– Vissa nätter har det krossats upp till kanske fem fönster. Och ett större fönster kostar kring 10 000 kronor, säger Bo Gäfvert, som är sammankallande i kommunens trygghets- och säkerhetsråd.

Även småbåtsägare som har bryggplats i småbåtshamnen har klagat på skadade förtöjningar.

Vadstena

– Ungdomar har varit där och badat, och det är väl trevligt, men det har tyvärr blivit lite för busigt när de hoppar från båtarna.

Tidigare förskonat

Enligt Bo Gäfvert har Vadstena tidigare varit förskonat från liknande händelser. Men förra sommaren förändrades detta.

– Det förekom lite gängbildningar, men det ordnade upp sig via samarbete med skolorna. Men nu i sommar har situationen förvärrats igen.

Det säkerhetsbolag som kommunen anlitar har börjat köra extra rundor och så fort som möjligt ska kommunpolis, socialtjänst och skolorna med flera samlas till ett extrainsatt möte för att komma till rätta med situationen.

– Vi behöver kartlägga vilka personer i gänget eller gängen som ligger bakom skadegörelsen.

”Tänker inte låta detta passera”

Kommunen har polisanmält all vandalisering.

– På kommande möte ska vi diskutera vilka åtgärder som behövs. Vi har funderingar på grindar på bryggorna till exempel.

Han menar också att föräldrar borde vara mer uppmärksamma på vad barnen och ungdomarna har för sig när de är ute på kvällarna.

– Vi tänker inte låta detta passera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet