Vadstenabukten kan vara kraftigt förorenad

Uppdaterad
Publicerad

Undervattensbilder från Vättern visar nu att botten i Vadstenabukten kan vara kraftigt förorenad. Trots det fortsätter utsläppen i viken och på sikt hotas dricksvattenintaget.

Sveriges näst största sjö Vättern, är känd för sitt klara, rena och kalla vatten. Men på den grumliga botten nära Vadstenas strandkant finns spår efter flera års utsläpp och föroreningar. Det visar filmer som dykare nyligen tagit.

Fler dykningar kommer ske

– Det ser ju farligt ut men det behöver undersökas ordentligt, säger kommunalrådet Magnus Gustafsson (S).

Vadstena
Magnus Gustafsson (S), kommunalråd i Vadstena Foto: SVT

Under sommaren kommer fler dykningar genomföras och ledande politiker i Vadstena vill nu ha svar på hur botten egentligen mår och var utsläppen kommer ifrån.

– Lite orolig är jag nog, säger Magnus Gustafsson.

Dricksvattnet hotat

Vadstenas dricksvattenintag är redan hotat av stigande temperaturer. Enligt SMHI:s senaste rapport kommer vattentemperaturen i sjön att stiga med upp till tre grader fram till 2021.

– Det gör att Vadstena-Motalaviken kommer att bli varm. För att säkra bra dricksvatten kanske man måste söka större djup. Nere på 50 meter beräknas temperaturhöjningen till max en grad, säger Mats Lindell, ekolog på Vätternvårdsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet