Fyra män dömdes för att ha spridit filmer genom den illegala filmsajten Dreamfilm. Foto: TT/Marc Femenia//SVT

Vägledande HD-dom om fildelning idag

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket bör de skyldiga betala i skadestånd om en film olovligen gjorts tillgänglig på nätet? Det väntas Högsta domstolen ge svar på i en vägledande dom i dag. Målet handlar om piratsajten Dreamfilm.

I Göta hovrätt dömdes fyra män att betala sammanlagt över fyra miljoner kronor för en enda film som illegalt lagts ut via nätet. Som helhet gällde domen betydligt fler filmer, men Svensk Filmindustri (SF) hade bara begärt skadestånd för en film i deckarserien om Maria Wern.

– Vi plockar en film och fokuserar på den. Det är det effektivaste sättet att hantera skadeståndsfrågan, sade Henrik Pontén i Rättighetsalliansen vid hovrättsdomen för snart ett år sedan.

Nu får vi veta hur Högsta domstolen ser på saken.

Förutom skadeståndet blev Göta hovrätts dom mot de fyra männen relativt lindrig. Alla fick villkorlig dom för brott enligt lagen om upphovsrätt. Två dömdes också att betala 180 respektive 80 dagsböter. HD har inte bestämt om även dessa straff ska prövas.

Filmerna gjordes tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Åtalet om Dreamfilm väcktes 2016.

Dreamfilm var en av fyra fildelningssajter som Telia tvingades blockera i sitt nät, enligt ett beslut i Patent- och marknadsdomstolen i höstas. Telia överklagade beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.