Vågorna som slog in över Flisar på Gotland flyttade på sjöboden flera meter – tidigare stod den ovanpå grushögen. Foto: Marita Jonsson

Vågor slog in 50 meter på södra Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Stora vågor slog in över södra Gotlands udde under natten till söndagen. Vattnet svepte med sig flera sjöbodar.

Vid Flisar på Gotlands sydspets flyttade sig flera fiskebodar upp till fyra meter av de invällande vågorna. Båtarna vid piren fylldes med vatten.

– Vi vaknade vid halv fem av att fönsterrutorna skallrade, skriver en boende i Sundre via epost till SVT Nyheter Öst.

Var ingen tsunami

Vågorna beskrivs som ”tsunamiliknande”. Men någon tsunami var det inte, enligt SMHI.

– Det handlar om ett sjösprång. Vår väderobservatör där såg vågorna och rapporterade till oss. Vattenståndet steg fort och nådde 50 meter in på land, säger Sian de Koster, vakthavande oceanograf vid SMHI.

Vid så snabba förändringar av vattenståndet hinner mätverktygen inte med att mäta värdena. Fenomenet är inte ovanligt, detta var det tredje den här sommaren.

Åskväder passerade

– Det är inte så ovanligt att det händer när en åskfront passerar som gör att lufttrycket ändras snabbt. Det var ett kraftigt åskväder som passerade då på lördagen, säger Sian de Koster.

Det finns inget sätt att förutsäga eller förvarna när ett sjösprång sker eftersom det går så snabbt.

– Vi hade tur att någon råkade se det, säger Sian de Koster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.