Foto: Pressbild.

”Väldigt allvarligt problem på sikt”

Uppdaterad
Publicerad

Antibiotikaresistens är ett växande problem både i Sverige och i världen.
– Om man tittar globalt är det ett allvarligt problem och ett väldigt allvarligt problem på lite sikt, säger Martin Magnusson.

Enligt Martin Magnusson, tidigare vårddirektör vid region Östergötland och tillförordnad centrumchef, har vi i Sverige hittills varit ganska förskonade när det kommer till antibiotikaresistens.

– Men vi börjar även se här att antalet bakterier med ökad resistens ökar inom vissa områden. Vi är inte isolerade från omvärlden och det här är nog en av de stora sjukvårdsutmaningarna framöver, säger han till SVT Nyheter Öst.

”Medvetenheten har ökat”

Ett företag i Linköping har efter flera års forskning tagit fram ett snabbtest som ska visa om man är i behov av antibiotika eller inte.

– Rent allmänt tror jag att sådana saker som minskar osäkerheten och risker att man skriver ut antibiotika för säkerhetsskull är positiv. Men samtidigt har medvetenheten om att man inte ska behandla med antibiotika i onödan ökat, säger Martin Magnusson.

Enligt honom är vaccinationsprogram viktigt i kampen mot antibiotikaresistens.

– Det är bra både för ens egen del och för andra. En medelåldersperson kanske inte drabbas så hårt, men man kan till exempel riskera att smitta en äldre skör patient. Jag vill slå ett slag för att man ska vaccinera sig. Till exempel mot memococker som är den vanligaste bakterien mot lunginflamtion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer