Misstänkta våldtäktsmän släpptes

Uppdaterad
Publicerad

De fem män som varit anhållna sedan måndagen, misstänkta för våldtäkt, släpptes på onsdagsmorgonen på fri fot. Åklagaren uppger att man inte lyckats styrka brott. ”Hon har inte gapat, skrikit och slagits”, säger kvinnans advokat Staffan Fredriksson till Expressen.

Det var under natten till söndagen som kvinna ska ha träffat en man som hon följt med till en lägenhet. Där anslöt ytterligare fyra män som sedan förgrep sig på henne. Enligt hennes advokat pågick övergreppet i flera timmar. Kvinnans advokat säger till TV4 att kvinnan mår mycket dåligt efter händelsen.

Nu har åklagaren beslutat att släppa de anhållna männen.

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Fortfarande misstänkta

Åklagare Mats Wihlborg, motiverar i tidningen Expressen beslutet.

– Min bedömning blir att målsägarens berättelse inte är så pass robust att den utan vidare kan läggas till grund för en bedömning om man samtidigt ställer det här i jämförelse med vad de andra personerna har berättat. Även om det finns skäl att ifrågasätta deras berättelser på vissa punkter också, säger Mats Wihlborg.

Enligt åklagaren har man inte har lyckats styrka att alla de misstänkta haft samlag med kvinnan.

– Det är en av dem som har vidgått att han har haft sex med kvinnan. Sedan är det väl så, att det talar starkt för att ytterligare en person ska ha haft det, säger han till Expressen.

Männen är dock fortfarande misstänkta i förundersökningen, även om det är på en lägre misstankegrad, säger Ayman Aboulaich på polisen i Visby.

– Ingenting pekar på andra misstänkta, säger Mats Wihlborg till SVT Nyheter Öst.

Kvinnan gav upp

Kvinnans advokat Staffan Fredriksson säger till Expressen att hans klient inte har skrikit, gapat eller slagits.

– Hon har sagt nej, sedan har det tjatats och hon har sagt nej. Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll, säger han till tidningen.

Kvinnan är rullstolsburen.

– Hon har en viss mobilitet och kan ta sig runt i hemmet stapplandes. Men hon kan inte gå någon längre sträcka, säger han till Expressen.

Utredningen fortsätter och polisen har bland annat skickat föremål och andra spår till NFC, Nationellt forensiskt center i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Mer i ämnet