Följ med när uppfinnaren guidar oss runt i Vallastaden. Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Vallastaden blev experimentverkstad för framtidens solteknik

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Soltech hade åtta anställda när man fick uppdraget att sätta solceller på glasrutor och tegelpannor i Vallastaden. Idag är det en koncern med närmare 500 anställda.

Solenergi har blivit en stor bransch. I den svenska paviljongen på världsutställningen som nu pågår i Dubai står ett hus vars glasfasad konstruerats av Soltech, där solljuset omvandlas till ström, samma princip som företaget använde i stadsdelen Vallastaden när den byggdes för fyra år sedan.

Företaget arbetar nu med liknande stora solcellsfasader i bland annat Jönköping och Mölnlycke.

Linköping

Gifter kapslas in

Anna Svensson är uppfinnare på företaget och hon berättar om hur parkeringshuset i Vallastaden byter färger beroende på årstid, men solcellerna där är gjorda av kadmiumtellurid, ett giftigt material.

– Ja, det är sant, men utvecklingen går ju framåt så vi kommer att få alltmer miljövänliga material framöver.

Hon berättar att kadmiumtelluriden i Vallastaden kapslats in i glas så att inga gifter ska spridas om det till exempel börjar brinna. Hennes kollega Rickard Viklund fyller i:

– Kadmium är en restprodukt av zinkbrytningen, så vi löser problematiken från ett annat miljöproblem och gör det till en grön lösning istället.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet