Skriver man en partibeteckning med ett annat partinamn redan tryckt på valsedeln blir rösten ogiltig. Foto: Johannes Björklund/SVT

Valresultat väntas först på söndag

Publicerad

Omräkningen av rösterna till riksdagsvalet drar ut på tiden. Ny prognos är att resultatet blir klart på söndag.

Det slutgiltiga valresultatet för riksdagen fastställs först på söndag, enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten.

Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

Enligt Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, är det inte konstigt att det slutliga valresultatet dröjer.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, säger hon till TT.

Det är de län som har flest röster, Stockholms och Västra Götalands län, som behöver mest tid på sig att räkna rösterna.

Tar tid att hantera personkryss

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur. Dessutom har antalet valsedlar som kommer från andra valkretsar ökat.

– Det finns inga strukturella problem men det är ett högt valdeltagande och många förtidsröster som kom in i onsdags och i går, säger Sten Olsson, valsamordnare vid länsstyrelsen i Östergötland.

Däremot anser han inte att länsstyrelserna borde ha tagit in fler personer för att på så sätt bli klara under fredagen. I Östergötland arbetar cirka 60 personer med omräkningen.

– Det kan man väl alltid resonera om men det måste vara personer med erfarenhet som gör detta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer