Kort efter bankrånet larmades räddningstjänsten till en bilbrand i ett industriområde i norra Åtvidaberg. Bilen var den ljusgrå BMW som rånarna först flydde i. Foto: Niklas Luks

Väpnat rån mot bank i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan 14.44 larmades polisen om att Åtvidabergs Sparbank utsatts för ett väpnat rån. I samband med jakten efter rånarna blev en polispatrull beskjuten.

Sparbankens vd Ronny Mårtensson uppger för TT att omkring tio anställda befann sig inne på kontoret vid tillfället. Hur många kunder är oklart.

Rånarna flydde från platsen i en ljusgrå BMW, enligt vittnesuppgifter till polisen.

Bankrån i Åtvidaberg

Räddningstjänsten ryckte vid klockan 15.06 ut på en bilbrand i industriområdet Fågelsången, någon kilometer från banken i centrala Åtvidaberg. Bilen visade sig vara den ljusgrå BMW som rånarna flydde i.

Vid kl 15.15 meddelade polisen att rånarna bytt flyktbil till en bronsfärgad Peugeot.

Foto: Niklas Luks

Enligt uppgifter till Corren.se så kan det röra sig om fyra svartklädda rånare, det är dock inget polisen kan bekräfta.

– Jag och frugan kom till torget när hon ropade: Är det en filminspelning? Jag insåg att det var ett bankrån. Det stod en svartklädd man med en automatkarbin utanför banken, säger ett vittne till tidningen.

Rånarna avlossade skott

Under jakten på rånarna blev en polispatrull beskjuten.

– En polispatrull mötte flyktbilen som var på väg mot Bestorp på länsväg 691. De vände och följde efter. Flyktbilen saktade sedan in och stannade, vilket patrullen då också gjorde. Då avlossades skotten. Ingen polis träffades. Rånarna fortsatte därefter mot Bestorp, säger Björn Öberg, presstalesperson vid Polisregion Öst.

Hur många skott avlossades? Träffades polisbilen?

– Det har jag inga uppgifter om.

Vad gjorde polispatrullen som blev beskjuten?

– De stannade kvar på platsen.

Hur jobbar ni nu?

– Vi har alla tillgängliga resurser ute på det här.

Polisen har upprättat en vägspärr där polispatrullen blev beskjuten. Foto: Niklas Luks

Polisstationen hålls öppen – helikoptrar sätts in

Vid klockan 17 bekräftar polisen att en helikopter kallats in i jakten på rånarna och att insatsstyrkan finns tillgänglig om det behovet skulle uppstå.

– Vi vill också be allmänheten om hjälp. Har man filmer eller bilder från rånet som kan vara oss till hjälp får man gärna komma till polisstationen i Åtvidaberg och lämna dem. Vi har personal på plats där under kvällen, säger Björn Öberg.

Intilliggande polisområden har också satts in i ärendet.

Hur ska allmänheten agera om man ser rånarna?

– De här är personer som uppenbarligen har våldskapital, så man ska vara försiktig och ringa till polisen.

Bank som har kontanter

Åtvidabergs Sparbanks vd Ronny Mårtensson bekräftar för TT att banken hanterar kontanter.

– Absolut, det är ingen hemlighet men jag går inte in på några frågor som rör verksamheten.

– Det enda jag bryr mig om är att ingen medarbetare eller kund är fysiskt skadad. Det viktigaste är att vi organiserar allt runt de människor som chockade och berörda, säger Ronny Mårtensson.

Bankrånet skedde i centrala Åtvidaberg. Bilbranden någon kilometer norrut. Foto: Google Earth/SVT

Åtvidabergs Sparbank utsattes den 25 januari 2008 för ett våldsamt rån. Vid det rånet forcerade gärningsmännen entrédörren till banken med en bil som sedan började brinna. Rånarna avlossade också ett skott i banklokalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankrån i Åtvidaberg

Mer i ämnet