”Det är en hög siffra som förvånade oss”, säger utredaren Lisa Widén på Inspektionen på socialförsäkringen. I videon berättar hon mer om rapporten som bland annat visar att 20 procent av de unga vuxna med en funktionsnedsättning som nekades aktivitetsersättning hamnade hos Kronofogden. Foto: SVT

Var femte som nekades aktivitetsersättning hamnade hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Många unga vuxna som nekas aktivitetsersättning från Försäkringskassan får inte jobb eller insatser hos Arbetsförmedlingen – som det är tänkt. En stor grupp tvingas istället söka försörjningsstöd hos socialtjänsten, enligt en ny rapport. Och var femte som nekades aktivitetsersättning hamnade hos Kronofogden.

– Det förvånade oss att det var så många som hamnar i ekonomisk utsatthet, säger utredaren Lisa Widén.

Idag kommer en ny rapport som har följt närmare 3 000 unga vuxna med en funktionsnedsättning. Vad händer med dem som nekas aktivitetsersättning från Försäkringskassan?

Granskning: Ett riktigt jobb

– Det är många som hamnar i en ekonomiskt utsatt situation, konstaterar Lisa Widén, utredare på Inspektionen för socialförsäkringen.

”Det är en hög siffra”

Hon har i studien följt dessa unga vuxna i olika register – och flera uppgifter i rapporten är alarmerande:

40 procent tvingades söka ekonomiskt bistånd från socialstjänsten för att ha råd med mat och hyra.

20 procent fick skulder som hamnade hos Kronofogden.

– Det är klart att det är en hög siffra. De jämförelser vi har kunnat göra visar att det är en betydligt högre andel än hur det ser ut för andra unga, säger Lisa Widén.

Hur tolkar du siffrorna? Är det förvånande?

– Ja, att det visade sig vara så vanligt att behöva vända sig till socialtjänsten för sin försörjning, det var förvånande. Liksom att det är 2 av 10 som får nyinkomna skulder hos Kronofogdemyndigheten året efter avslaget.

Stor grupp hamnar mellan stolarna

Tanken är att personer med en funktionsnedsättning ska fångas upp av antingen Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen, men rapporten visar alltså att en stor grupp hamnar mellan stolarna – och därmed blir utan inkomst. Istället tvingas kommunerna då hjälpa de här personerna med försörjningen.

– Vi har kunnat se att det är få som har arbete och inkomst året efter avslagsbeslutet. Det är 7 av 10 som bara har låga inkomster eller saknar inkomster helt. Vi har sett att det är få som studerar, säger Lisa Widén.

Rapporten handlar om personer mellan 20 och 24 år som söker aktivitetsersättning, men nekas av Försäkringskassan.

Var femte behöver återkommande bistånd

Det är många som återkommande behöver vända sig till socialtjänsten för att få ekonomiskt bistånd. Nära 20 procent har ekonomiskt bistånd vid något tillfälle under året – under tre år i rad.

I rapporten följer utredarna 2 913 personer mellan 20 och 24 år som fick avslag på aktivitetsersättning under åren 2015-2017 och som tidigare inte hade haft aktivitetsersättning.

I videon berättar utredaren mer om resultaten.

Hela rapporten från ISF kan du läsa här: 

https://inspsf.se/publikationer/rapporter/2021/2021-03-18-avslag-pa-ansokan-om-aktivitetsersattning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet