Var fjärde sjukhussäng tas bort i Östergötland

Publicerad

Det kan bli stor brist på vårdplatser även den här sommaren. Orsaken är att sommarlediga vårdanställda inte ersätts av vikarier. Sämst ser det ut i Östergötland.

I en enkät där 18 av landets 21 regioner svarat uppges omkring 14 200 sjukhussängar vara tillgängliga hela sommaren, 3 000 mindre än antalet platser i april. Det är något sämre siffror än 2018, skriver Dagens Medicin.

Gotland bäst – Östergötland sämst

Värst ser det enligt tidningen ut i Jönköpings län, Örebro län, Östergötland och Västernorrlands regioner, där mer än en av fyra sjukhussängar tas bort. Region Gotland har bäst prognos, med bara ett fåtal färre platser.

För att lösa problemet väljer flera regioner att erbjuda ersättningar för de som väljer att jobba under sommarmånaderna, vilket Vårdförbundet är kritiskt mot.

– Våra medlemmar behöver sina semestrar och vila extra mycket, för de har redan jobbat otroligt mycket övertid, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen.

Hör vad Vårdförbundet och vårddirektören tycker om situationen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer