Region Östergötland kallade till presskonferens med anledning av den senaste tidens uppgående smittspridning i Östergötland Foto: SVT

Var tionde covid-test positivt de senast dagarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid dagens pressträff inskärpte såväl smittskyddsläkare som politiker i Östergötland vikten av att fortsätta följa de råd som gäller för att undvika smittspridning. Den senaste tiden ses en långsam men stadig ökning av antalet positiva testresultat.

– Detta är en pandemi som verkar ha huggit sig fast. Det absolut mest effektiva är att alla medborgare följer de rekommendationer som finns, sade smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

”Vi ser en andra våg”

Hon ber alla östgötar att känna efter varje morgon och har man exempelvis lite ont i halsen så ska man stanna hemma.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vad vi ser är en andra våg och hur omfattande den blir avgörs av oss som bor i Östergötland, sade regionstyrelsens ordförane Kaisa Karro (S).

Efter sommaren har ungefär 700 tester gjorts per dag och ett bra tag höll sig de positiva svaren på en procent av testerna. Nu under de senaste dagarna har istället var tionde test givit ett positivt resultat och alltså påvisat smitta.

Nu har det åter blivit väldigt högt tryck på de laboratoriresurser som Region Östergötland använder. Ett resultat av detta är att regionen skjuter fram de tester som tas för att påvisa antikroppar.

Stadigt uppgående ökning

Bland de som nu testas är det tydligt att den största gruppen smittade finns i åldrarna 20 till 30 år. Dessutom finns det spridning i andra grupper. Ökning beskrivs av smittskyddsläkare Britt Åkerlind som långsam men stadig uppåtgående.

När det gäller statistiken för avlidna i covid-19 så kommer den att justeras. Om en person konstaterats vara coronasmittad i mars, men avlidit i september så har den personen tidigare räknats som avliden i covid-19. I fortsättningen kommer de personerna inte räknas med och tidigare siffror kan komma att ändras.

Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet