Kommunikation mellan skolor är viktigt för att komma åt nätkränkningar, menar Stephan Andersson, barn- och elevombud vid Norrköpings kommun. Foto: SVT & Fredrik Sandberg/TT

Var tredje ungdom utsatt för nätkränkningar

Publicerad

Många unga utsätts för kränkningar eller sexuella trakasserier på nätet, enligt den årliga rapporten från Friends. I Norrköpings kommun arbetas aktivt med problemet.

Enligt årets nätrapport från organisationen Friends har var tredje tillfrågad person i åldern 10-16 år utsatts för kränkningar på nätet det senaste året. Var femte flicka i undersökningen, som genomförts av Sifo, har även utsatts för sexuella trakasserier på nätet.

Förekommer i Norrköping

Som barn- och elevombud inom Norrköpings kommun möter Stephan Andersson problemet.

– Absolut, det förekommer. När det gäller sådant som sker inom skolorna har det inte ökat sen förra året i alla fall, så där har man blivit mer medveten och tagit tag i det, säger han.

När det sker inom en skola är den skyldig enligt skollagen att ta tag i problemet.

– Däremot förekommer ju kränkningar mellan elever utanför skolan, och det försöker vi prata om och kommunicerar mellan skolorna, även friskolorna. Ofta löser sig sådana här saker bara genom att det blir känt, att vuxna blir medvetna om det, säger Stephan Andersson.

Killar skickar bilder på sina kön

Ett problem som beskrivs av tjejerna är att killar tjatar om att få nakenbilder eller att de skickar oönskade bilder på sina kön.

”Vi skulle aldrig acceptera motsvarande beteende på en arbetsplats för vuxna där det sprids nakenbilder på kollegor, eller att personer skickar oönskade bilder på sina kön till arbetskamrater”, säger Friends tillförordnade generalsekreterare Carolina Engström i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.