Dante med pappa Óskar Fridbjarnarson. Dante föddes i vecka 24+3 i januari 2015, nästan 4 månader före beräknat datum. Han vägde 567 gram och var 33 centimeter lång. Foto: Anna Rankvist Fridbjarnarson

Neonatalvård sätter US på världskartan

Uppdaterad
Publicerad

Den neonatala intensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset (US) i Linköping har som sjunde i världen och första i Sverige fått en NIDCAP-certifiering.

Omvårdnadsmodellen NIDCAP står för “Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program”. Det är en omvårdnadsmodell där man arbetar med en familjecentrerad utvecklingsstödjande neonatalvård.

Hela familjen viktig

– Vården fokuseras inte enbart på barnet utan också på hur viktig barnets familj och dess delaktighet är i vården för barnet. Vården är individuell och baseras på varje enskilt barns utvecklingsnivå, säger Marie Hassel, vårdenhetschef för neonatal-IVA på US i ett pressmeddelande.

Godkänd av expertgrupp i USA

Certifieringsarbetet som består av sex steg, har tagit tre år och har avslutats med en bedömning av en expertgrupp från USA.

– En god neonatalvård på den här nivån bygger på tre viktiga delar: omvårdnadskvalitet, medicinsk kvalitet och teknisk kvalitet. Syftet med certifieringsarbetet har varit att kvalitetssäkra omvårdnaden för neonatalbarnen genom att höja omvårdnadskompetensen på alla yrkeskategorier och att öka föräldradelaktigheten och familjecentreringen, säger Fredrik Lundberg, medicinskt ledningsansvarig överläkare vid neonatal-IVA.

Den neonatala intensivvårdsavdelningen vid US är en av sex regionenheter i Sverige som tar hand om barn födda före graviditetsvecka 27.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.