”Jag hade blivit utvald att få komma till riksdagens öppnande i september. För att jag hade gjort skillnad under pandemin. Men så ringde någon från riksdagen och sa att det skulle bli en digital fika istället.” Undersköterskan Therése Mechlenburg berättar om årets största antiklimax. Foto: Therése Mechlenburg

Undersköterskan Therése skulle tackas vid riksdagens öppnande – ställdes in pga pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Therése Mechlenburg blev inbjuden till riksdagens högtidliga öppnande nu på tisdag – som tack för sitt arbete under pandemin. Men inbjudan drogs nyligen tillbaka – just på grund av pandemin.

– Det känns lite ironiskt att de kom på nu att det är en pandemi, säger hon.

Riksdagens talman ville tacka Sveriges vårdpersonal för insatsen under pandemin. En undersköterska, en sjuksköterska och en läkare bjöds in till riksmötets öppnande nu på tisdag den 8 september. För att riksdagens talman symboliskt ville tacka landets vårdpersonal.

– Det är klart att det kändes väldigt stort. Att få representera undersköterskorna i Sverige. Det är inte så ofta som vår yrkesgrupp uppmärksammas. säger undersköterskan Therése Mechlenburg som har arbetat på covid-19-avdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hon och hennes kollegor fick med bara två dagars varsel byta arbetstider och arbetsuppgifter och istället för planerade operationer fick de ta hand om svårt sjuka och smittsamma intensivvårdspatienter.

Inställt på grund av pandemin

I SVT Nyheter Östs videodagbok har hon skildrat de här fem månaderna. När hon pratade om att personalen inte skulle få någon kompensation – utan istället belönas med en t-shirt och ett presentkort – väckte det stor uppmärksamhet och starka reaktioner över hela landet.

Något officiellt tack vid riksmötets öppnande blir det nu inte heller. På grund av pandemin har riksdagens talman beslutat att begränsa antalet gäster ytterligare.

– Jag blev uppringd av en person som sade att det var inställt, säger Therése Mechlenburg.

Istället skulle det bli en ”digital fika” med talmannen, fick hon veta.

– Ja jag får väl sitta vid våra datorplatser på avdelningen då, med en kaffemugg, säger hon lite uppgivet i Videodagboken.

Blir inbjuden – om ett år

Men efter att SVT Nyheter Öst bad riksdagens talman om en kommentar kring det här fick Therése i fredags en ny inbjudan: De tre utvalda vårdanställda kommer att bli inbjuda till riksdagen – om ett år.

De kommer också att få träffa talmannen i riksdagshuset, tillsammans med socialutskottets ordförande och vice ordförande, för att prata om pandemivården.

– Ja vi får väl se hur det blir. Jag är i varje fall väldigt stolt över min och kollegornas arbetsinsats, säger Therése Mechlenburg.

Talmannens pressekreterare svarar skriftligt till SVT att planen var att bjuda in tio till tolv personer som har koppling till hanteringen av pandemin, både fackliga företrädare och yrkesarbetande personer, ”men på grund av det fortsatta läget med rådande pandemi har vi beslutat att ytterligare begränsa antalet gäster”.

Dagen efter kommer ett mejl där det står att tanken inte var en digital fika utan ett verkligt möte, men vid ett annat tillfälle.

”Det måste bero på en kommunikationsmiss från vår sida”, skriver talmannens pressekreterare i ett mejl till SVT Nyheter Öst.

Riksmötets öppnande 2020

Riksmötets öppnande som sker den 8 september markerar starten på riksdagens nya arbetsår. Det är en högtidlig ceremoni. Kung Carl XVI Gustaf, Sveriges stabschef, öppnar riksmötet på talman Andreas Norléns begäran.

I år ser riksmötets traditionsenliga öppnande annorlunda ut på grund av pandemin. Endast 190 av 349 ledamöter kommer att närvara och en tredjedel av dem placeras på läktaren.

Endast halva regeringen medverkar och kungaparet kommer ensamt utan prinsessor och prinsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet