Helena Balthammar (S), Per Larsson (KD), Emil Broberg (V) Foto: SVT

Östgötavårdens underskott på 744 miljoner – ämne för tuff debatt

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården i Östergötland gjorde ett minusresultat förra året på 744 miljoner kronor. Underskottet i regionens budget är ändå ingen större överraskning eftersom det är ett led i den olycksaliga trend som regionen haft under flera år.

När de styrande Socialdemokraterna mötte Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i debatt om vården i Östergötland, var det stora ekonomiska underskottet på 744 miljoner kronor huvudämnet.

– Ett tydligt exempel på att vården i Östergötland har alldeles för lite resurser för att ge Östgötarna den vård de behöver, säger Emil Broberg gruppledare för Vänsterpartiet i Region Östergötland.

Försämrats radikalt

– Nu har det försämrats radikalt. Det är inte bara ekonomin som är rekorddålig utan även tillgängligheten, säger Per Larson (KD) oppositionsråd i region Östergötland

– I stället för att genomföra stora vårdvarsel som man gjort i Stockholm så valde vi nu att höja skatten, säger Helena Balthammar (S) ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden i region Östergötland

Debatten ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.