Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland. Foto: Erika Landt/SVT

Vårddirektören: ”Det är inte här vi vill vara nu”

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har gått upp i förstärkningsläge igen och på Vrinnevisjukhuset öppnar man återigen upp covidavdelningen Diva.

– Läget är ytterst ansträngt säger Jessica Frisk, vårddirektör.

Idag uppmättes den högsta siffran av covid-19-patienter i den tredjevågen, 121 på sjukhusen i Östergötland. Idag valde regionen även att öppna upp covidavdelningen, D-iva, som varit stängd sedan i september.

– Det är inte här vi vill vara nu. Vi vill kunna driva mer vanlig vård också. Men vi måste ta hand om de akut sjuka först och då ser vi att vi måste ta det här steget, säger Jessica Frisk.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Fler IVA-platser på US

Enligt henne har man även öppnat upp för fler IVA-platser på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Man har ökat vårdplatser på intensiven i Linköping också. Inte just idag, men tidigare. Vi ser intensivvårdsplatserna i Linköping nästan som en enhet. Man hjälps åt,  får ett sjukhus för mycket patienter flyttar man över till det andra. Sjukhusen har dagligen kontakt. 

Bör tänka efter

Hon betonar att vi nu är inne i sluttampen och att man bör tänka efter en extra gång innan man träffar andra.

– Det är det enda som hjälper, att man tänker till själv. Smittan sprids via kontakt människa till människa. Här måste vi hjälpas åt, säger Jessica Frisk.

I klippet berättar hon mer om läget i vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet