Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland om den aktuella situationen i Östergötland Foto: Johan Nilsson/TT//SVT

Vårddirektören: ”Går med små steg åt fel håll”

Publicerad

Enligt Region Östergötlands dagliga rapport över coronavården i länet vårdas fler personer på sjukhus och fler inom intensivvården.

– Just den här veckan går det med små steg åt fel håll, säger Jessica Frisk, vårddirektör på regionen.

Samtidigt anser hon att det är för tidigt att säga om detta är en ökning på totalen.

– Det är för kort tid att säga någonting. Man kan nog säga att vi är på en platå. Bakåt i ett större perspektiv, så är det nog snarare en platå än en säker uppgång. Vi får följa det dag för dag och se var vi landar, säger Jessica Frisk.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Enligt statistik från Svenska Intensivvårdsregistret som sammanställts av SVT Nyheter, hör Östergötland till de hårdast drabbade regionerna, sett till behovet av intensivvård. Östergötland tillhör även de som har flest antal smittade per 100 000 invånare.

– Det vi ser nu är att IVA har ökat något och för drygt tio dagar sedan hade vi en liten topp och det tar ungefär så lång tid innan man behöver IVA, så det var ju nästan förväntat, säger Jessica Frisk.

Vidare säger hon att vi förmodligen kommer att få se de här svängningarna en tid.

– Men i det stora hela hoppas vi att vi är i den nedåtgående fasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet