Foto: SVT

Vården vill se tydligare regler om donation

Uppdaterad
Publicerad

Det är bra om fler personer anmäler sig till donationsregistret, men viktigt är också att det blir tydligare regler, menar vårdpersonal.

Just nu pågår ”Donationsveckan”, en speciell vecka för att få fler att anmäla sig till donationsregistret. Den som anmält sig medger att kroppsdelar får användas för transplantation när man går bort.

I Sverige är det drygt 800 personer som väntar på organ. Trots att viljan att donera organ är stor i Sverige så är det brist på organ.

Om det finns ett medgivande att använda organ så blir det enklare för vården och lättare för anhöriga.

Även om det är bra att många anmäler sig till donationsregister så är det annan sak som många i vården efterlyser, tydligare regler.

Idag är reglerna gamla och inte anpassade till dagens verksamhet med donationer och transplantationer. Ofta blir det den enskilde läkaren som får göra en tolkning av regelverket.

En ändring av dagens regler är på gång. I början av sommaren presenterade regeringens utredare, Sten Heckscher, sin utredning med namnet ”Organbevarande behandling för donation”. Nu är betänkandet ute på remiss och remistiden går ut 12 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.